Egészségvédelem

1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 10/f. - GOOGLE térkép

 NYITVA TARTÁS / Tel: 06 1 251 8487 / E-mail

.
.
Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gtyógyszereit ITT!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Gyógynövények teák
Gyógynövények teák

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Tamassy Klara OKAz évszakok váltásakor a patikákban nő a forgalma azoknak a nem vényköteles gyógyszereknek, amelyeket különböző gyomorpanaszok esetén vásárolnak a páciensek. A fekélybetegségek is okozhatnak ilyen jellegű panaszokat. Dr. Tamássy Klára, belgyógyász, gasztroenterológus szakorvost, kértük fel a témával kapcsolatban egy rövid interjúra.


- Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük, hogy ismét elfogadta felkérésünket és segít megválaszolni a fekélybetegségekkel kapcsolatos felvetéseket. Egy személyes kérdés – amikor az orvosi hivatás mellett döntött, miért a gasztroenterológia szakágat választotta?
- Belgyógyászat szakvizsga megszerzését követően főnököm megkérdezte, hogy végül is milyen orvos szeretnék lenni. Hat év egyetem és 5 év belgyógyászat gyakorlat után döntöttem úgy, hogy gasztroenterológus szeretnék lenni. Vonzott az endoszkópos vizsgálatok és beavatkozások lehetősége is. Későbbiekben a Helicobacter pylori (gyomor-bélrendszeri kórokozó ) „felfedezése” a gyomorpanaszok kivizsgálását és kezelését új megközelítésbe tette. A 2012-ben publikált Human Microbiom Project - amelynek keretében a St. Louis-i Washington Egyetem és a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium szakértőinek közös kutatása elsőként vizsgálta az ember emésztőszerveiben élő mikrobák genetikai sokféleségét – nemcsak a gasztroenterológiát, hanem az egész orvostudományt más „megvilágításba” helyezte. Az orvostudomány fejlődése is igazolja, hogy döntésem nagyon jó volt!

 

- Ha valakinek hasi fájdalmai vannak, mikor terelődik a gyanú fekélyre? (gyomorfekély, nyombélfekély…) és miért pont évszakváltások alkalmával?
- Természetesen speciális tünetek és kórelőzmény esetén kell gyomor- illetve nyombélfekélyre gondolnunk. Az évszakváltások, mint ismert, szervezetünk számára megterhelést jelentenek és a nyálkahártyák védelme nagyobb kihívás immunrendszerünk számára.

- Mi okozhatja a fekélybetegséget?
- Az utóbbi időben a fekély kiváltásának hátterében a számos vény nélkül is kapható, aszpirin, illetve NSAID készítmények gyakori alkalmazása áll, akár lázcsillapitásra, akár fájdalomcsillapitásra. NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug) alatt az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket értjük, melyek kémiailag nem feltétlenül rokon vegyületek, terápiás hatásuk a következő: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással rendelkeznek. (Advil Ultra, Advil Ultra Forte, Advil Cold - vény nélkül kapható gyógyszer.)
Az elmúlt években a Helicobacter pylori kóroki szerepe ritkábban észlelhető, de természetesen a panaszok jelentkezése esetén megfelelő vizsgálatokkal ezt ki kell zárni.

- Van-e összefüggés az életkor és a fekélybetegségek között?
- Fekélybetegség fiatalkorban is gyakran észlelhető – természetesen idős korban feltétlen endoszkópos vizsgálatot kell végezni a gyomordaganat kizárása érdekében. Az endoszkópia a gyomor-bél traktus eszközös vizsgáló módszere. Az endoszkóp maga egy flexibilis, száloptikás eszköz, amelynek a végén egy kisméretű kamera van. A száloptika fényével és a kamera segítségével képernyőn végig kísérhető, megtekinthető a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyájának állapota.

- Melyek a gyomorfekély tünetei?
- Éhgyomorra vagy étkezés után jelentkező gyomor táji vagy jobb bordaív alatti fájdalom, korai teltségérzés, étvágytalanság, hányinger, hányás.

- Mit tegyünk, ha a tünetek valamelyikét észleljük, tapasztaljuk magunkon, vagy valamelyik családtagnál, munkatársnál? Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?
- Ha az Aszpirin, NSAID gyógyszerek, alkohol, dohányzás elhagyását követően is fennállnak a panaszok, az állandó fájdalom, illetve hányás esetén is feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

- Ha a tüneteket kezeli a szakorvos, az okokat is fel kell deríteni. Hogyan történik a tüneti kezelés, ill. milyen vizsgálati módszerekkel lehet feltárni a tünetek okait?
- Helicobacter pylori kimutatást kell végezni, melyre endoszkópos vizsgálat során nyert biopsziából is lehetőség van. A biopszia egy orvosi eljárás, melynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el. A szövetet gyakran mikroszkóp alatt vagy molekuláris biológiai technikákkal analizálják. Emellett un. urea kilégzési tesztek, széklet antigén és vér antitest vizsgálatra is lehetőség van. (Az urea kilégzési teszt – a Helicobacter pylori baktérium fertőzés kimutatásának diagnosztikai módszere.) A fenti és egyéb laboreredmények, az endoszkópos kép alapján lehet a megfelelő kezelést beállítani.

- Vannak olyan ételek, amelyek ajánlottak, ill. ellen-javallottak fekélybetegség idején?
- A gyomorban a savképződést fokozó, magas zsiradék- és cukortartalmú ételek fogyasztása nem javasolt az erős fűszerek, szénsavas italok és alkohol mellett.

- Milyen szövődményei lehetnek a különböző fekélybetegségeknek?
- Az egyik súlyos szövődmény a fekély vérzése és a teljes falat érintő folyamat esetén a perforáció, vagyis a fekély ilyen esetekben „átfúrja” a gyomor vagy a nyombél falának minden rétegét, ami azonnali műtétet igényel. Gyomorfekélyek rosszindulatú átalakulása is megtörténhet, ami szinten komoly következményekkel jár.

- Visszatérve a fekélybetegségek lehetséges okaira, a megelőzést illetően mit ajánl a pácienseknek?
- Megfelelő táplálkozás mellett a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás mellőzése mellett az aszpirinek és az NSAID készítmények megfontolt, mértékletes alkalmazása és a Helicobacter megelőzése érdekében megfelelő minőségű ivóvíz fogyasztása és a higiéniai szabályok betartása.

Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt.
A témához kapcsolódóan szeretnénk felhívni a figyelmet Tamássy Doktornő közelmúltban megjelent könyvére: „Barangolás a bél körül” címmel. A könyv közérthető módon, színes és életszerű ábrákkal, valamint számtalan kiegészítő információ kíséretében ismerteti meg az olvasóval a gasztroenterológia tudományát, az emésztőrendszer működését, az egészséges és tudatos táplálkozás jelentőségét, valamint a legtipikusabb emésztőrendszeri betegségeket.
A könyvet a Bookline.hu oldalon jelenleg kedvezménnyel lehet megrendelni.
Dr. Tamássy Klára elérhetősége - http://tamassy.internettudakozo.hu/gasztroenterologus-bemutatkoza.mw

Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona